Plaćajte karticom, a ne kešom

Bez autora
Jul 14 2011

Pre nego što krenete na letovanje, pitajte u svojoj banci za koje kartice nema provizije na POS terminalima u inostranstvu i direktno plaćajte njima u hotelima, restoranima i prodavnicama. Za podizanje novca na bankomatima plaća se provizija, a tada je povoljnije koristiti debitnu nego kreditnu karticu. Većina međunarodnih bankarskih grupacija klijentima omogućava besplatno podizanje novca debitnim karticama na svojim bankomatima, a nema provizije ni za plaćanje određenim karticama na POS terminalima. Umesto da podižete gotovinu na bankomatu uz proviziju, za plaćanje robe i usluga na trgovačkim mestima koja imaju POS terminale poput hotela, restorana, prodavnica ili taksija, koristite karticu. Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu. U slučaju da karticom vezanom za dinarski račun plaćate u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu.

Plaćajte karticom, a ne kešomPre nego što krenete na letovanje, pitajte u svojoj banci za koje kartice nema provizije na POS terminalima u inostranstvu i direktno plaćajte njima u hotelima, restoranima i prodavnicama.

Za podizanje novca na bankomatima plaća se provizija, a tada je povoljnije koristiti debitnu nego kreditnu karticu, savetuje Erste banka.

Većina međunarodnih bankarskih grupacija klijentima omogućava besplatno podizanje novca debitnim karticama na svojim bankomatima, a nema provizije ni za plaćanje određenim karticama na POS terminalima.

- Umesto da podižete gotovinu na bankomatu uz proviziju, za plaćanje robe i usluga na trgovačkim mestima koja imaju POS terminale poput hotela, restorana, prodavnica ili taksija, koristite karticu - savetuje Aleksandra Ognjanović, direktorka Direkcije za razvoj poslova sa stanovništvom Erste banke.

Ako vam je potrebna gotovina, podignite je na bankomatu koristeći debitnu, a ne kreditnu karticu. U slučaju da karticom vezanom za dinarski račun plaćate u Grčkoj i trgovac ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu. Kursevi za ovakvu konverziju su daleko nepovoljniji nego u bankama. Treba imati u vidu i da je upotreba kartice ograničena na dnevnom nivou. Svaka banka određuje maksimalne limite za kartice koje izdaje, a i neke države imaju svoje limite za podizanje gotovine u toku 24 sata.

Takođe, prepišite s poleđine kartice broj za blokadu da biste u slučaju gubitka ili krađe odmah mogli da reagujete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik